zondag 30 september 2012

Als je haar maar warm is

Ook dieren kunnen zo hun bad hair day hebben, getuige deze foto's van een paar jonge Longhorns vandaag bij de Kollumer Pomp.
Hun haar zit eigenlijk altíjd nogal slordig, maar nu is het helemaal één grote wirwar. Behalve het haar van de zomervacht, krijgen ze in aanloop naar de winter nl. nog een extra laag haren.
Oké, niet zo'n sjiek kapsel misschien, maar wél lekker warm! 




dinsdag 25 september 2012

Gek plekje


Over vlinders geproken: deze pop van een Koolwitje (ik heb het even opgezocht) ontdekte ik op de vliering. Niet in een plant of struik, maar vastgekleefd aan een prullenbakje op het bureau!

Geen idee hoe die daar terecht is gekomen. Als rupsje zijnde heeft hij om onduidelijke redenen uitgerekend dit plekje verkozen om een pop te worden.
Hoe gaat dat verpoppen in z'n werk? Met de zogeheten spin-klieren opzij van de kop, spint hij eerst een soort veiligheidsgordel -het witte draadje op de foto- zodat hij stevig vastzit. De pop komt uit de rups tevoorschijn doordat de huid van de rups op zijn rug openbarst. De rupsenhuid wordt afgestroopt, die is niet meer nodig.

De pop van een Koolwitje is een overwinteraar en zal dus niet eerder dan volgend voorjaar uitkomen. Gelukkig dat ik dit net allemaal op Wikipedia las, anders had ik 'm vandaag of morgen misschien wel weggehaald in de veronderstelling dat 'ie dood was!
Nu is het gewoon een kwestie van geduld. Véél geduld zelfs!








dinsdag 18 september 2012

Topprestatie

Vol bewondering kijk ik naar een paar trekvogels die overvliegen. Ik vraag me elke keer weer af hoe ze een tocht van duizenden kilometers naar het zuiden kunnen afleggen en ook nog instinctief weten waar ze heen moeten. Soms onder extreme weersomstandigheden. Een geweldige prestatie vind ik dat.

Maar wat ik nog niet wist is dat er ook trekvlinders zijn! Dat kun je je toch bijna niet voorstellen. Vlinders, waarvan je de uiterst tere vleugelschubben als een poederachtige stof aan je vingers hebt als je ze aanraakt, kunnen een reis van duizenden kilometers maken? Ik, die alleen fietst met mooi weer en nog kan verdwalen in een auto mèt navigatie, kan me niet voorstellen dat vlinders tot zulke prestaties in staat zijn.
Maar het is echt waar, deze prachtige Atalanta bijvoorbeeld, zie je nu volop vliegen maar zal in de late herfst vertrekken naar het Middellandse Zeegebied.
Ze vliegen op grote hoogte en maken gebruik van noordenwind. Na ruim een maand vliegen komen ze dan eindelijk aan in het warmere zuiden om te overwinteren.

Dat noem ik met recht een TOPprestatie!


 
 
 
 
 
 
 
 
 

geplaatst door Jannie


vrijdag 14 september 2012

Veel vraat

Een moestuintje, dat is leuk en lekker, dachten wij: verse groente uit eigen tuin. Heerlijk toch? Dus vorig jaar een klein stukje omgespit en volgeplant met aardappels, uien, wortels en sjalotten. Mmm, dat smaakte naar meer.
Dus dit jaar hadden we de lat iets hoger gelegd: broccoli, bleek- en knolselderij, sla, krulsla, rode kool en bloemkool ... van alles wat.

Maar toen we terugkwamen van vakantie waren de kropjes sla allemaal doorgeschoten. Die waren wel heel hoog (zo'n 90 cm!) met bovenin zelfs kleine bloemetjes, maar niet meer te eten. Hetzelfde verhaal voor de broccoli. De rode kool is reusachtig maar nog lang niet klaar. En de bloemkoolplantjes waren tot op het bot kaal gekloven. Een sneu gezicht, die kale nerven. De boosdoeners? Rupsen van het koolwitje en slakken, in grote getale.

Nou ja, is er toch nog lekker uit eigen tuin gegeten. 

                                               Doorgeschoten broccoli

                                          Zielige bloemkool-plantjes


                                 Veelvraat