zondag 25 augustus 2013

What's in a name

Behalve over het uiterlijk van heel veel dieren, kun je je ook flink verbazen over de namen die ze zoal hebben meegekregen. Hieronder een aantal veelzeggende voorbeelden. Klik om te vergroten!

Zo hebben we daar bijvoorbeeld de Hommel. Ik vind de naam precies bij het diertje passen: zo'n gezellig mollig en 'fluffy' lijfje, met dat lekkere kontje... (even scrollen)




En wat dacht je van de Sprinkhaan. Hij lijkt in het niets op een haan, en afgezien daarvan, zou je dan logischerwijs nog eerder spring-haan verwachten.
Dit kleintje trof ik vanmorgen aan in een pot Vlijtige Liesjes (ook al zo leuk verzonnen).


Goed, we gaan verder met de Waterjuffer. In tegenstelling tot Jannie hebben wij geen vijver- of andere waterpartij in de tuin, en toch hebben we geregeld bezoekertjes die je meestal in de buurt van  water aantreft. Deze juffer hing gewoon tegen een tuinfakkel aan.



Ook Libelles zie je vaak boven watertjes zweven, als waren het miniatuur-helicoptertjes. Dit exemplaar heet Bloedrode Heidelibelle. Geen heide in de weide omtrek te bekennen, (was het maar waar), maar hij nam genoegen met de rand van de trampoline. Zo'n naam zegt kennelijk ook niet alles, dat blijkt maar weer.


                                                    Face to face!!


Soms is een naam even simpel als doeltreffend gekozen, zoals de Naaktslak. Maar het zou misschien nóg treffender kunnen. Wat te denken van Keutel- of Strontslak. Ze zijn tè smerig. En omdat ze ook nog eens vreselijk vraatzuchtig zijn heb ik er echt een bloedhekel aan.



Strontslak ... strontvlieg: what's in a name? Maar strontvliegen blijken ook van geurige bloemetjes te houden! Dat maakt ze toch ietsje sympathieker. En zeg nou zelf, ze zijn zo nog best mooi ook. Net een soort gekleurd middeleeuws harnasje als pakje.



En dan nu het klapstuk: de Gamma-uil!
Zeg nou zelf: dan denk je toch niet aan een VLINDER??! Maar jawel, het gaat hier om een veelvoorkomend onopvallend bruin-grijzig vlindertje die zowel overdag als 's nachts vliegt. De naam dankt hij aan het enigszins kromme y-teken op zijn vleugels: het derde teken uit het Griekse alfabet (gamma). Dus niet aan de gelijknamige bouwmarkt nee. Maar ja, vanwaar dan dat uil? Daarbij denk ik toch meer aan een Oehoe (wederom: leuke naam! En ook zo stoer.) 
Ik kom er niet helemaal achter, maar "de familie van de uilen is met meer dan 350 soorten de grootste familie van de Nederlandse macrovlinders. Wereldwijd zijn bijna 11.800 soorten beschreven" zo leert www. vlindernet.nl ons. 
Deze 'uilen' zou je dan natuurlijk veel vaker kunnen aantreffen. Als je goed oplet tenminste, want ze zijn er qua kleur wel wat bekaaid vanaf gekomen....





....Vergeleken met bijvoorbeeld de Dagpauwoog en de Kleine Vos



                                            Geplaatst door Mirjam


De kikkers van Jannie zouden natuurlijk best Koele Kikkers kunnen heten. En zo word je warempel nog aan het denken gezet ook, over namen die je tot nu toe altijd als vanzelfsprekend had beschouwd.
Hoewel: voor kinderen gaat dat niet op. Ik krijg heel vaak de vraag: "wie heeft eigenlijk het woord '....' (vul maar in) bedacht?" En het antwoord is altijd: géén idee!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten